Zolder verbouwen naar “Le Grenier”

Na een paar jaar intensief verbouwen, het herstellen van een burn-out komt het tijdstip dat je weer moet opstarten en verder moet met je leven. Maar wat? Frankrijk is me zo goed bevallen en het huis is meer en meer een onderdeel van mezelf geworden. Met zoveel plezier, maar ook bloed zweet en tranen heb ik beetje bij beetje stuk voor stuk het huis aangepakt. Ieder raadde me aan vooral te blijven en om een Chambres d’Hotes te beginnen. Waarom niet? Het ligt allemaal redelijk in het verlengde van alles wat ik de laatste jaren heb gedaan. Een eigen bedrijf heb ik al gehad, een koksopleiding is een mooie aanvulling voor mijn gastvrouwschap en mijn eigen persoonlijkheid plakt alles aan elkaar. Dus was dit jaar de try out in overleg met de Gemeente voor het beginnen van een Chambres d’Hotes. Al snel kwam ik tot de conclusie dat met 1 kamer en 1 familiekamer ik er niet ga komen. Maar er is meer dan plek zat in het huis wat nog niet operationeel is gemaakt. Zo de zolder. Dat word het project voor deze winter. Daar komt een appartement. Twee slaapkamers, een keuken, een badkamer en een grote leef/woon/eet ruimte. Ideaal om te verhuren aan kleine groepen of families om lekker zelfstandig maar toch met de charme van een Chambres d’Hotes te verblijven.

De eerste stappen zijn al gezet deze zomer. Er is een prachtige set trappen op maat gemaakt om de 3 verdiepingen met elkaar te verbinden. De reeds vorig jaar geplaatste wenteltrap die de entree van de Grange met het Grote Huis verbindt zal anders worden geplaatst en de entree zal worden gewijzigd met grote openslaande deuren. De nieuwe trappen zijn van massief hout gemaakt en alles moest treetje voor treetje worden uitgemeten bij het plaatsen. Alles loopt namelijk schots en scheef in huis zo ook de vloer en de openingen voor de trappen. Maar na anderhalve dag zijn ze geplaatst. Het maakt het zoveel makkelijker maar ook zoveel mooier in huis. Nu hebben bijna alle kamers 2 in en uitgangen waardoor we modulair kunnen schuiven met reserveringen. Een 2 persoonskamer kan worden uitgebreid met een andere kamer om zo een familie kamer te creëren.

Het dak welke in de jaren 90 is vervangen maar niet is afgemaakt zal worden afgewerkt. Alles openingen tussen de muren en het dak worden gedicht en gestuct. De muur zal worden geïsoleerd. Hierdoor kunnen de vogels niet meer in en uit vliegen. Toch een stukje nostalgie dat verdwijnt. Maar we gaan langs de dakrand houten vogelkastjes plaatsen ter vervanging. Zo hopen we dat de kerkuilen toch nog blijven komen.

De badkamer is al klaar. Mede omdat ik een eigen plek nodig had. Hierdoor werd in  no time na aankomst een slaapkamer gemaakt van al mijn persoonlijke spullen en een kleine badkamer. Daardoor begon het ook te kriebelen om de rest van de zolder aan te pakken. In de zomer tussen de reserveringen door werd deze met een industriële stofzuiger ontdaan van jarenlange stofnesten, dode vliegen en spinnenraggen. Het knapte zienderogen op. Samen met een goede artisan die ook het dak doet en gespecialiseerd is in houten constructies werden er plannen uitgedacht. Het is zo fijn om een vakman te treffen die luistert en meedenkt wat je wilt doen. Er komt een houten vloer over de gehele zolder. Alle tussenmuren (die nooit zijn afgewerkt) gaan eruit. Hierdoor komen de eikenhouten gebinten veel beter tot hun recht. Er moet nog een slaapkamer worden bijgemaakt en de (open) keuken nog worden geplaatst. Dit gebeurt nu in de winter. Hopelijk is alles af voor het nieuwe seizoen begint.

Een kleine blik in de werkzaamheden ….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>