Hoe het begon

Les Filles Tresy

Hoe het begon

De Stamboom Tresy

Passenans is een klein dorp met een aantal oude families, die op allerlei manieren met elkaar verwoven zijn. In ons geval praten we over 3 families die de basis vormen van huize ‘Maison Les Filles Tresy’ en alles wat je in het huis terugvindt.

Stamboom-Tresy-zw

Stamboom in beeld

Met dank aan Denis Tresy die de stamboom van de Tresy geheel in kaart heeft gebracht en aan Corinne Jouanny-Tresy die deze stamboom in het ‘huis boven’ op de muren heeft aangebracht te zien op de foto boven. De linkerhelft van de getekende stamboom is de familie Tresy en de rechterhelft is de familie van haar echtgenoot. Wij blijven met ons verhaal aan de linkerzijde van het overzicht, en wij, de zussen Elias zijn terug te vinden geheel links in de bovenhoek.

Het begint voor ons bij onze overgrootvader Desiree Tresy en zijn broer Elie Tresy. Desiree trouwde met Alice Mottet en zij kregen 3 zoons: Marcel, Abel en Pierre. Deze zoons erfden de huizen van die zijde van de familie. Marcel, onze oudoom en broer van onze opa Pierre Tresy verkocht het huis Mottet (het huis beneden) en hun ouderlijk huis (huis boven) aan onze ouders: Francoise Tresy en haar echtgenoot. Enkele jaren geleden is het ‘huis boven’ waar Desiree Tresy en Alice Mottet hun kinderen groot brachten, verkocht aan Corinne Jouanny-Tresy en haar man.

Maar de familie Tresy komt ook nog terug in de geschiedenis van een ander huis in Passenans. Onze over-overgrootvader, de vader van Desiree en Elie Tresy, genaamd Benjamin Tresy, was getrouwd met Zelie Bapicot, van de familie Bapicot uit Passenans. Het huis van deze familie Bapicot is gelegen aan dezelfde straat en schuin tegenover Maison les Filles Tresy en het is in ongeveer dezelfde periode gebouwd. De nichtjes Bapicot en Mottet waren behalve nichtjes ook buurmeisjes en vriendinnen. U vindt in ons huis nog oude portretten van Eve Bapicot terug in de hal. Het Huis Bapicot wordt nu gebruikt als vakantiehuis van een gezin uit Parijs, maar staat nog steeds bekend onder de naam Maison Bapicot.

De stamboom van de familie Mottet wordt nog uitgezocht en zal in de loop van de tijd ook op de website verschijnen. In de kasten vonden we oude kaarten en brieven terug en komen de oude verhalen van de tantes en hun ouders en grootouders tot leven. Wordt vervolgd….

Oude postkaart Passenans
Meer ontdekken over onze historie?

Vragen?

Stel je vraag en we nemen zo snel mogelijk contact met je op