Kippenvermaak en ander leed

Aan de scharrel

Deze zomer was ik oppas voor een 4 tal kippen. Mooie kippen van elke kleur een. Een rode, witte, zwarte en grijze kip. De kippen zijn eigenlijk van de buren. Maar doordat ze helemaal geen zin hadden om in hun perkje te blijven gingen ze dagelijks aan de wandel. Met de extreme hitte van deze zomer staken ze dan ook graag de weg over om in mijn grote Voortuin te vertoeven. Daar was lekker veel gras en plantjes maar ook alom schaduw. De kippen groeven zich ook graag in de bergjes as van de BBQ die her en der om de bomen lagen.

Aan de eind van de zomer bleven er maar 2 over. De rode legde als eerste het loodje en was waarschijnlijk aangevallen door een hond of wild beest. Als tweede overleed de zwarte kip die ineens met pootjes omhoog lag in de ren. Deze belandde de avond bij mij op het Vuurtje die we met gasten in de tuin hadden aangestoken. Er bleef niets meer van over. Alles was geheel vergaan.
De witte en de grijze bleven rustig dagelijks langskomen en als dank voor het oppassen kreeg ik de eieren die ze produceerden.

De eerste keer dat de buren de kippen naar mij brachten was in mei. De kippen werden in de tuin gedeponeerd en ik maakte me nogal druk om. Ze liepen steeds weg en ik bleef maar achter de aanrennen en vangen. Uiteindelijk maar opgegeven en ze vrij rond laten lopen. Dwalen ze te ver van huis dan joeg ik ze even op richting huis en tuin. Op de gekste plekken vond ik eitjes. In de bambou en in de wijnkelder. Maar meestal sukkelden ze braaf naar hun ren in de tuin van de buren om daar s nachts lekker te slapen en een ei te leggen.

Heerlijk deze verse eitjes bij het ontbijt de volgende dag of verwerkt in cakes, koekjes en creme brulées voor de gasten en de Table d’Hotes met vrienden.

Comments are closed.