De eerste maand zit erop! Maison Les Filles Tresy is van start

Het is natuurlijk altijd erg spannend om met iets nieuws te beginnen. Zoveel mensen dromen van een huis in Frankrijk of zelfs van het starten van een Chambres d’Hotes. Maar om het dan wel echt te gaan doen is nog een uitdaging. Hier in Maison Les Filles Tresy is het idee heel langzaam gerijpd en uiteindelijk ben ik gewoon begonnen. Al een aantal jaren kwamen er steeds meer vrienden, aanhang en vrienden van vrienden logeren. In de laatste 3 jaar heb ik het huis grondig aangepakt en zijn er nu een aantal ontzettend charmante kamers en 2 leuke badkamers klaar voor gasten.

Ik had twee weken om het huis aan kant te maken na de winter en de kachels te laten aansluiten volgens norm. Besloot toen gelijk maar om La Chambre Alice Mottet een make over te geven. De witte muren vond ik achteraf toch een beetje kil dus werd het een mooi geel met zilver behang die de kamer gelijk een veel warme uitstraling gaf. Eind April was het dan zover. De eerste Franse gasten kwamen een nachtje. Ze hadden in het dorp een familiefeest. Wat in het franse vaak 2 dagen duurt. Ze waren op zoek naar een leuke Chambres d’hôtes dichtbij de Salle Des Fetes. Nou dan zit je bij Maison Les Filles Tresy wel erg goed! De dame had familie in het dorp wonen waardoor de dorpstamtam snel begon te lopen dat dat leuke meisje daar een erg leuke Chambres d’Hotes was begonnen. Ze vonden het geweldig. Het deed ze aan hun jeugd herinneren, ze waren al gepensioneerd, met alle (hun woorden) charmante terugblikken in de tijd. Het voelde als een logeerpartijtje. En dat is nou net de bedoeling die ik voor ogen had. Gezellig komen logeren in een mooi opgeknapt franse wijnboerderij waar zoveel mogelijk nog de sfeer bewaard is gebleven van vervolgen tijden. De volgende franse gasten kwamen ook voor een feest en besloten gelijk om een aantal nachten langer te blijven omdat het zo knus aanvoelde. Dat maakt een mens toch blij! Af en aan kwamen er meer en meer mensen die via via op het huis waren geattendeerd.

De tuin begint ook vorm te krijgen met het planten en uitproberen van de moestuin probeersels. De rozen en kruiden zijn weer mooi opgekomen. De radijsjes waren heerlijk en de bladeren waren goed voor een heerlijke quiche tijdens de Table d’Hotes, zo ook de brandnetels die in een hartige cake belanden. Het is een fantastisch leerproces. De mensen uit het Dorp Passenans helpen me hierbij. Zo kwam een oudere dame, de Portugeese Marie, me opbiechten dat ze in de winter mijn stoofperen had geraapt om er jam van te maken. Ze bracht me de volgende dag gelijk 2 potjes. En ik moet komende winter bij haar komen met de peren zodat ze me het recept kan leren hoe haar moeder het in Portugal maakte. Hoe lief is dat?

Ook zo lief is dat mensen vanuit Nederland die ik dan ken via verschillende  online fora mij succes willen wensen en mij bloemzaadjes sturen en allemaal leuke zaadjes voor mijn  moestuin. Zo is de tuin nu vol met kleine aangelegde bedjes waar alles is gezaaid. Met een bamboestok, die nog steeds weeldig woekert in de tuin voorzien van naam en bestemming. Met spanning wacht ik op wat er opkomt.

Kortom Maison Les Filles Tresy heeft een heerlijke maand mei achter de rug. Met fijne blije gasten. Nu een paar dagen rust zodat de Pater Familias kan langskomen om te zien wat dochterlief toch uitspookt daar in het 5 generaties oude familie huis uit 1740. En wat ze er van heeft gemaakt. Dit meisje Tresy die nu haar draai op het Franse Platteland meer en meer begint te vinden, als Stadse Amsterdamse……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>