Omgeving

 

Ontdek wat de Jura te bieden heeft……

Chateau de Frontenay op 1,5 km afstand.
Leuk dorpje om te bezoeken en een prachtige wandeling zowel door bos als wijngaarden mogelijk. De eerste vermeldingen van een kasteel aldaar stammen uit de 11de eeuw. De Heren van het Kasteel waren verbonden met de Graven van Bourgogne. In de 14de eeuw werd een er donjon gebouwd om in 1446 te worden versterkt tot een fort tegen bescherming van de zoutroutes. (tolheffingen). Ruim 500 jaar is het nu in handen van dezelfde familie met als oorsprong Louis II de Chalon-Arlay (1390-1463) heer van Arlay et Arguel en Prins van Oranje (Huis Chalon-Arlay). Elke 2 jaar organiseren ze in en rond het Kasteel een Jazz Festival die meer dan de moeite waard is om te bezoeken.

Chateau Chalon op 7 km.
Prachtig wijndorp op de hoge rotsen met een prachtig uitzicht op haar wijngaarden. Waar de lokale witte druifsoort Savagnin groeit. Een oud gallisch dorp die onder de Romeinse tijd is ontwikkeld. Er zijn nog vele resten terug te vinden. Een oud Benedictijns nonnenklooster daterend uit de 7de eeuw die tot de Franse Revolutie veel macht uitoefende. De restanten van het dorp dateren al sinds de 4de en de 5de eeuw.  Door de locatie aan de rand van een hoge rots kijkt het uit over de vallei en de Seille. Ideaal voor de wijngroei en verdediging van de streek.

Saint Germain les Arlay & Chateau d’Arlay ca 15 km.
Middeleeuws dorp met een rijke historische architectuur. Een oude chateau die met onderbreking van de revolutie altijd bewoond is door dezelfde familie. Het oude Chateau die nu te zien is van ver als ruïne op de heuvel stamt uit de 13de eeuw. Het huidige chateau stamt uit de 18de eeuw. Chateau Arlay staat bekend als het oudste wijn-chateau van Frankrijk die nog steeds in (familie) bedrijf is. Er zijn zelfs, net als bij Chateau Frontenay, verbintenissen met het Nederlandse Koningshuis. Waardoor de Nederlandse koning tevens de titel Comte de Arlay kan dragen. Het oude oorspronkelijk chateau is een ruïne, maar er is een prachtig chateau gebouwd die een bezoek meer dan waard is. Om daarna een kleine wandeling te maken door de tuinen en de oude ruïne te bezoeken.

Arbois op ca 15 km.

Dit historische stadje ligt midden in de Franche-Comté  in de gouden driehoek halverwege tussen Besançon, Dole en Lons-le-Saunier. Ook leuke steden om te bezoeken. Het is de stad waar Louis Pasteur lange tijd woonde. Zijn huis is nu als museum te bezoeken. Arbois is voornamelijk bekend ook om haar typische Jura wijnen. Waar in Arbois een museum aan is gewijd en de streek die de eerste AOC label kreeg in Frankrijk. Tevens in de gastronomie kunt u  hier uw hart op te halen bij Maison Jeunet met maar liefst 2 michelin sterren waar het servies aan tafel prijkt van de zeer beroemde ceramist Pierre Casenove die zowaar in Passenans woont!

Arc et Senans

Lac de Chalain & Cascades d’Hérisson ca 25 ~ 35 km
Heerlijke meertje met melkblauw water door de witte porselein klei als bodem. Hier is een gedeelte beschermd als cultureel erfgoed. Na het terugvinden van een neolithisch dorpje (4500 AC). U kan aan beide zijdes een dag bezoekje doen. Aan de kant van de Pergola is een grote camping met allerlei extra’s en een zwemparadijs. Maar wij raden u aan om naar de kant van Doucier te gaan. Daar parkeert u voor enige euro uw auto en bent direct aan het strand. Er zijn toiletten en een kleine leuke bar waar u wat kan eten, een ijsje kan halen of een frietje. Er is afgezet zwemstrandje welke onder toezicht staat van een badmeester. Tevens kan u een waterfiets hier huren. Er is zowel een zandstrand als een zonneweiland.Een mooie dag combinatie is om in de ochtend naar de watervallen te gaan, Cascades d’Hérisson. U klimt langs meerdere watervallen omhoog door de bossen met prachtige uitzichten. U kan of boven door de bossen verder wandelen of weer omkeren. Om daarna de middag in het water door te brengen in Chalain.

Nog meer….

In Maison Les Filles Tresy liggen meerdere boekjes met wandelroutes en bezienswaardigheden. Elk jaar vullen wij het aan met folders en leuke uitstapjes te vinden bij de lokale VVV’s. En natuurlijk vertellen wij u graag waar u heen kan gaan voor een dagje uit.