Appelsap

Hele zwik appelsap

De zomer nadert haar einde. Het weer is nog steeds erg aangenaam maar het wordt al vroeger donker, het licht is prachtig en de wijngaarden en bomen in het bos veranderen dagelijks al van kleur. De Herfst doet haar intrede. Zo ook is het dan de tijd voor de verschillende oogsten. Zo mocht ik deelnemen aan een “vendange” in Chateau Chalon bij een heuse druide! Verwerkte ik mijn eigen druiven met wat rabarber tot sap. Begonnen de eerste walnoten al te vallen. Hoe gek om die te rapen in de volle zon op blote voeten in je zomerjurkje. En natuurlijk de appels! Ook dit jaar gaven de appelbomen plenty aan appels. Helaas met het ontzettende warme weer besloot meer dan 3/4 vroegtijdig de boom te verlaten in onrijpe toestand. Door de hitte en de droogte waren die gelijk onderhevig aan rot of aan uitdroging en kwam het niet tot rijpe appels. Tevens besloot nog een boom om in twee te breken. Al met al leek het niet dat we dit jaar konden genieten van een opbrengst. Maar het viel enorm mee! Mede omdat de buren me gevraagd hadden tijdens hun afwezigheid te zorgen voor de appels in hun tuin. Een week lang raapte ik en plukte ik appels van de grond en de bomen. Om uiteindelijk met 121 kilo te eindigen. En nog ligt er genoeg op de grond en aan de bomen. Wat nu?

Met internet kom je erg ver en al snel lukte het me om hier in de buurt een “ciderie” te vinden die ook voor particulieren appels perst. Ideale oplossing maar het minimum vereiste was 100 kilo. Nou prima dat was gehaald. Op een maandag kon ik de appels brengen en op vrijdag de flessen versgeperste sap gepasturiseerd weer ophalen. Mijn hoop was dat je je eigen appelsap kon krijgen en wilde daarbij dan graag een paar bietjes toevoegen voor wat smaak maar vooral voor de kleur. Helaas bleek dat niet mogelijk. Alles ging per bak op de grote hoop. Per bak werd dan berekend hoe groot je Het brengen van de appels ging niet helemaal vlekkeloos. Met de nodige gemiste afslagen kwam ik uiteindelijk over kleine landweggetjes toch nog net voor sluitingstijd aan. Daar werd ik prima geholpen door de jongens met het leeghalen van mijn voituurtje van zakken en manden vol met appels. Helaas lette ik in de haast niet goed op en legde mijn sleutels ergens neer. Om bij vertrek ze nergens meer te kunnen vinden. Hoe genant was dat! Auto overhoop gehaald, onder de stoelen, in de kieren, overal gekeken. De medewerkers en ook een aantal nog aanwezige klanten keken toch een beetje raar naar die dame met “ollandse” auto die in de volle zon zwetend  haar auto overhoop haalde. Om daarna haar een beetje gegeneerd te horen zeggen “ik kan mijn auto sleutels nergens vinden”. Wat weer leidde dat iedereen zich ermee ging bemoeien en we met 3 man weer de hele auto overhoop haalden om te zoeken naar de auto. Daarna toch binnen ook kijken op de plekken waar ik was geweest. Lag het dan toch tussen de appels? Nee toch? De jongens besloten om dan gelijk die bak als volgende  door de persmachine te halen. Maar ook daar bleek deze niet in te zitten.

Na ruim 20 minuten zoeken, rood hoofd en vooral ook de slappe lach vond een van de klanten deze uiteindelijk in een binnenzakje van een boodschappentas die opgevouwen in de achterbak lag. Die moet erin zijn gegleden bij het neerleggen en door het zoeken verder zijn gezakt. Gelukkig was deze terecht en kon ik met het zweet op het voorhoofd alsnog wegrijden. Bij terugkeer de vrijdag was het eerst wat de jongens mij toeriepen toen ik aan kwam lopen “waar zijn uw sleutels? Zeg ons gelijk waar u ze neerlegt zodat we ze sneller vinden”. Waarbij ik hen toonde dat ik ze al in mijn handtasje had gestopt waarvan ik de rits had dichtgetrokken. Dit zou mij niet nog een keer overkomen. Mijn 121 kilo waren verwerkt tot 71 liters sap. Helemaal blij keerde ik die namiddag terug naar huis met een achterbak vol met flessen. Thuis schreef ik aan de keukentafel al mijn labels, stickerde de flessen en borg alles op in de wijnkelder. Voorlopig ben ik voorzien van sap. En de smaak? Niet slecht, in tegendeel, het is een zeer zachte lichte smaak van appelsap. Niet dat mierzoete wat je normaal in de winkels treft of dat zeer troebele met allerlei stukjes erin. Nee, ik denk dit is prima zo. De eerste fles is geopend en meerdere zullen volgen tijdens de borrels en het ontbijt.aandeel was en bij het sap persen werd dan evenredig de opbrengst verdeeld. Ze verwerken maar liefst 1500 kilo appels per uur.Comments are closed.